Светът вчера за малко избегна радиационна катастрофа, след като последната захранваща линия,

...
Светът вчера за малко избегна радиационна катастрофа, след като последната захранваща линия,
Коментари Харесай

Според Зеленски светът избегна вчера ядрена катастрофа

Светът през вчерашния ден за малко избегна радиационна злополука, откакто последната захранваща линия, доставяща електричество за превзетата от Русия Запорожка АЕЦ бе изключена за няколко часа, сподели в снощното си виеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски. Той изясни, че обстрел от съветските въоръжени сили е разпалил пожар в ямите за сгур и пепел на близка въглищна електроцентрала, което е довело до изключването от мрежата на най-голямата АЕЦ в Европа. Той добави, че аварийни дизелови генератори са обезпечили електроподаването и са избавили централата.

" Ако нашите чиновници в централата не бяха реагирали след спирането, тогава ние към този момент щяхме да сме принудени да се оправяме с поледиците от радиационна повреда ", съобщи Зеленски.

Централата " остава обвързвана с 330kV линия от близката топлоелектрическа централа, която може да обезпечи аварийно електричество при нужда ", се споделя в изказване на Международната организация за атомна сила (МААЕ), представено от държавната нуклеарна организация на Украйна.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР